Bilmeden yapılan günahlar affedilir mi?
Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyrulmaktadır: “Allah katında makbul olan tövbe, bilmeden günah işleyen, sonra hemen tövbe edenlerin tövbesidir.” Allah onların tövbesini kabul eder.
Sadece sevişmek zinaya girer mi?
Zinanın gerçekleşmesi için en önemli şartın cinsel ilişki olduğu anlaşılmaktadır. Yargıtay’a göre “cinsel ilişkinin” varlığı kesinlik veya güçlü varsayımlarla kanıtlanmalıdır. Bu koşul, zinanın kanıtlanmasının önemini vurgular.
Bilmeden haram bir şey yapmak günah mı?
İslam’da haram sayılan bir yiyeceği bilerek tüketmek günah sayılır. Ancak, bir kişi bilmeden domuz eti tüketirse durum farklıdır. İslam alimleri, böyle bir durumda kişinin bilerek günah işlemediğini ve bu nedenle doğrudan bir günah işlemediğini iddia ederler.
Sevgiliyle zina yapmak günah mı?
İslam, eşcinselliğin her türünü ve zina etmeyi açıkça yasaklar. Kuran-ı Kerim, eşcinsel ilişkinin çok çirkin bir eylem olduğunu ve Allah’ın koyduğu sınırların ihlali olduğunu açıkça belirtir (Nisa 4/15-16; A’raf, 7/80-84; Şuara 26/161-175).
Tövbenin kabul olduğunu nasıl anlarız?
Tövbe eden kişi bütün günahlarından tövbe etmelidir. Günahlarının bir kısmından tövbe ederse, tövbe ettiği günahların tövbesi kabul edilir ve tövbe etmediği günahlar kalır. Tövbe eden kişi yukarıdaki şartları yerine getirirse, tövbesi Allah’ın izniyle kabul edilir.
Bir şeyin günah olduğunu bilmeden yapmak günah mıdır?
Evet, bir günah bir kişinin bilgisi dışında işlenebilir; ancak bu günahın etkileri kişi farkında olsun ya da olmasın kendisiyle başlar ve özellikle yaptıklarının ve bunun etkilerinin farkına vardıklarında, kişi yine de belli bir suçluluk duygusu taşır.22 Şubat 2024Evet, bir günah bir kişinin bilgisi dışında işlenebilir; ancak bu günahın etkileri kişi farkında olsun ya da olmasın kendisiyle başlar ve özellikle yaptıklarının ve bunun etkilerinin farkına vardıklarında, kişi yine de belli bir suçluluk duygusu taşır.
İçine girmeden zina olur mu?
Yaşam ve sağlık açısından ciddi tehdit altında gerçekleşen cinsel ilişkiler zina sayılmaz. Ancak, mal varlığına yönelik tehdit altında gerçekleşen ilişkiler zina sayılır. Zina için en önemli şart, kusurun varlığıdır. Başka bir deyişle, zina yapan kişi bunu bilerek ve isteyerek yapmalıdır.
Zina yapan cennete girer mi?
Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Evet, zina etse de, hırsızlık yapsa da cennete gider.”
Eşinin özel bölgesini öpmek günah mı?
İslam’da kadın ve erkeklerin birbirlerini uyarmak için cinsel organlarına dokunmaları caizdir.
Ayıp şeylere bakmak günah mıdır?
İbn Hacer Heytemî ve Şafiî fakihlerinden Şirvanî ise: “Kadının aynadaki ve sudaki suretine bakmak haram değildir. Ancak fitneye sebep olursa haramdır.” demişlerdir. Kelyûbî ve Büceyremi’nin, kadının aynadaki ve sudaki suretine şehvetle bile olsa bakmanın haram olmadığını söyledikleri rivayet edilmiştir.
Kendini rahatlatmak günah mı?
Kadının kendini tatmin etmesi günah değildir.
Affı olmayan günahlar nelerdir?
Allah’ın affetmediği iki günah vardır: Biri şirk ve küfür sebebiyle öldürülmek, diğeri de dünyada hakkı ödenmeyen bir kulun hakkıdır. Eğer tövbe edip imana dönerse, küfürden dönmeden eski günahları bağışlanır.
Allah zinayı affeder mi?
Nur ve Furkan Sureleri’nde zina günahının tövbe edip düzelenlere bağışlanacağı belirtilmektedir. Ancak tövbe edip sonradan düzelenler muaf tutulmaktadır. Çünkü Allah Bağışlayıcı ve Merhametli’dir.
Hangi ilişki zina sayılmaz?
Hukuki sonuçlarına bakarsak, öncelikle cinsel ilişki veya cinsel ilişki girişimi söz konusudur; iddiayı ortaya atan kişi tarafından kanıtlanması gerekir. Aynı zamanda, her cinsel ilişki zina değildir. Bir eylemin zina olarak kabul edilebilmesi için öncelikle evlilik dışı bir cinsel ilişki olması gerekir.
Zina günahı silinir mi?
Yüce Allah; şirk, adam öldürme ve zina suçunu işledikten sonra tövbe eden, iman eden ve salih amel işleyen kimsenin tövbesini kabul eder ve günahlarını sevaba çevirir.
Bilerek işlenen günahlar affedilir mi?
Eğer bütün günahlarından tövbe ederse tövbesi geçerlidir. Yüce Allah kuluna, “İstediğini yap, seni affettim” der, yani kul günah işleyip tövbe ettiği sürece affedilecektir.
Affı olmayan günahlar nelerdir?
Allah’ın affetmediği iki günah vardır: Biri şirk ve küfür sebebiyle öldürülmek, diğeri de dünyada hakkı ödenmeyen bir kulun hakkıdır. Eğer tövbe edip imana dönerse, küfürden dönmeden eski günahları bağışlanır.
İnsan bilmediği şeyden sorumlu mudur?
(Diyanet Tefsiri, Kur’an Yolu: III/420) “Bilmediğin şeyin peşinden gitme” emrini hukuk alanına uygularsak diyebiliriz ki, şahitlik eden kimse duymadığı, görmediği, bilmediği ve kalbinin razı olmadığı bir şey hakkında şahitlik etmemesi emredilmiştir. Böylece bu emir hukukun yanlış yola sapmasının önüne geçmektedir.
Tövbe edince günahlar silinir mi?
430 İbn Mace, “Zühd”, 30. Tövbe, günah işleyen insanlara işledikleri günahlardan kurtulmak için Yüce Allah tarafından verilen bir fırsattır. Kişi ne kadar günah işlerse işlesin, ümitsizliğe kapılmamalı ve Yüce Allah tarafından kendisine verilen bu fırsatı değerlendirmelidir.