Protohistorya ve ön Asya arkeolojisi mezunları ne iş yapar?
Protohistorya ve Küçük Asya arkeolojisi, bu dönemlere odaklanarak ve arkeolojik buluntuları inceleyip analiz ederek insanlığın geçmişine ışık tutmayı amaçlar. Arkeologlar kazılar yapar ve bulunan eserleri, yapıları, insan iskeletlerini ve diğer kalıntıları inceler.
Prehistorya mezunu ne iş yapar?
Tarih öncesi arkeolojisinin çalışma alanları ilgili bakanlıklar, üniversiteler, vakıflar, müzeler veya belediyelerdir. Arkeolog veya araştırmacı olarak çalışabilirler. Gerekli eğitimi tamamlarlarsa tur rehberi veya turistik seyahat acentelerinde çalışabilirler.
Protohistorya ve ön Asya Arkeolojisi kaç yıllık?
Günümüzde Arkeoloji Bölümü, Klasik Arkeoloji, Protohistorya ve Yakın Doğu Arkeolojisi Bölümlerinden mezunlar vermektedir ve Edebiyat Fakültesi’ndeki bir akademik yıl iki adet 15 haftalık dönemden oluşmaktadır. Arkeoloji Bölümü’nün lisans programı 4 yıl (8 dönem) sürmektedir.
Prehistorya ve protohistorya nedir?
Protohistorya, bazı arkeologlar ve tarihçiler tarafından tarih öncesi ve tarih arasındaki dönemi ifade etmek için kullanılır. Tarih öncesi ve erken tarih arasındaki ayrım tamamen açık değildir.
Arkeoloji iş imkanı var mı?
Günümüzde arkeoloji alanı oldukça geniştir. Çeşitli arkeolojik kazılara katılan arkeologlar müzelerde de çalışabilirler. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda da iş ilanları vardır. Aynı zamanda arkeoloji bölümü mezunları eğitimlerini tamamlayarak tarih öğretmenliği de yapabilirler.
Arkeoloji okursam ne olurum?
Bölüm mezunları müzelerde ve miras kurumlarında, arkeolojik kazı ekiplerinde, araştırma enstitülerinde, üniversitelerde veya özel sektörde çalışabilirler. Ayrıca kültürel mirasın korunması, restorasyonu ve yönetimi gibi alanlarda da faaliyet gösterebilirler.
Arkeologlar kaç TL maaş alır?
Verilere göre; Ülkemizde 5 – 9 yıl veya 10+ yıl iş deneyimine sahip bir arkeolog deneyimli olarak kabul edilmektedir. 2024 verilerine göre 5 ila 9 yıl iş deneyimine sahip bir arkeoloğun ortalama maaşı 50.000 TL’dir. Kıdemli bir arkeoloğun ortalama maaşı 52 dolardır.
Arkeoloji mezunu işsiz kalır mı?
Dernek Başkanı Dr. Soner Ateşoğulları, “Arkeologların büyük çoğunluğu arkeoloji bölümünden mezun olduktan sonra işsiz kalıyor. Türkiye’de yaklaşık 100 üniversitede arkeoloji bölümü var. Devlet ya yeni yetişen arkeologlara iş imkânı yaratmalı ya da arkeoloji bölümü sayısını azaltmalı.
Ön Asya Arkeolojisi nedir?
Prehistorya ve Önasya Arkeolojisi Anabilim Dalı, Mezopotamya, Anadolu, Levant, Mısır ve İran gibi antik bölgelerdeki insanların kültürünü, toplumunu, siyasetini, ekonomisini, sanatını ve dini yaşamını inceleyen bir bilim dalıdır.
Prehistorya ne zaman başlar?
Tarih öncesi veya prehistorya (Latince, præ = önce + Yunanca, ιστορία = tarih), yazının icadından önceki insanlık zamanıdır. Yazılı tarih olarak da adlandırılan tarih öncesi, yaklaşık 3,3 milyon yıl önce ilk insanların taş aletleri ilk kez kullanmasıyla yazılı dilin icadı arasındaki dönemi ifade eder.
Protohistorya hangi arkeolojik devri kapsar?
Protohistorya, MÖ 3500 ile MS 500 yılları arasındaki dönemi kapsarken, Asya öncesi arkeolojisi, Mezopotamya, Anadolu, Levant, Mısır, İran ve diğer bölgelerdeki antik uygarlıkları inceler.
Arkeoloji kaça ayrılır?
Arkeoloji; tarih öncesi arkeolojisi, klasik arkeoloji, erken tarih ve Yakın Doğu arkeolojisi, Mısır arkeolojisi, Tevrat arkeolojisi ve ortaçağ arkeolojisi gibi birçok farklı bilim dalını kapsar.
Prehistorya dersi nedir?
Tarih öncesi arkeolojisi, tarih öncesi dönemlerden kalma arkeolojik buluntuların incelenmesi ve bu buluntuların kullanılarak tarih öncesi toplumların yaşamı, kültürü, teknolojisi ve sosyal örgütlenmesinin anlaşılması çabasıdır.
Mö 10000 hangi çağda?
Neolitik (Yeni Taş Devri/Cilalı Taş Devri) olarak adlandırılan bu dönem, M.Ö. 10 civarına kadar uzanmaktadır.
Tarih öncesi çağlar kaç tanedir?
Tarih öncesi çağlar 5 ana gruba ayrılır. Bu çağların ilki olan Paleolitik (Buzul Çağı) en uzun çağ olarak kabul edilir. Çağın başlangıcı MÖ 2.000.000, sonu ise MÖ 10.000’dir.
Protohistorya hangi arkeolojik devri kapsar?
Protohistorya, MÖ 3500 ile MS 500 yılları arasındaki dönemi kapsarken, Asya öncesi arkeolojisi, Mezopotamya, Anadolu, Levant, Mısır, İran ve diğer bölgelerdeki antik uygarlıkları inceler.
Arkeoloji mezunu yurtdışında çalışabilir mi?
Arkeoloji eğitiminizi yurt dışındaki üniversitelerden birinde tamamlarsanız, uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olacağınız için mesleğinizi istediğiniz yerde icra etme imkânına sahip olursunuz.
Arkeoloji mezunları nerede çalışır?
Arkeologlar ayrıca son yıllarda Türkiye’de sayıları artan özel müzelerde ve araştırma merkezlerinde de istihdam edilmektedir. Arkeoloji alanında yayın yapan dergiler ve yayıncılar da zaman zaman arkeolog istihdam etmektedir.
Tarih öncesi arkeolojisi ne iş yapar?
Tarih öncesi arkeolojisi, insanlığın insanlaşma sürecine girmesi, yani alet üreten bir varlık haline gelmesi ile yerleşik hayata geçişi arasındaki dönemi inceler. Bu dönem insanlık tarihinin %99’undan fazlasını kapsar.