Tuvalet karşısında namaz kılınır mı?
Tuvaletin önündeki koridor ayrı bir oda sayılır. Salona açılan odalar da ayrıdır. Bu odalarda namazı mekruh kılan resimler bulunsa bile, salonda kılınan namaz mekruh olmaz. Günümüz tuvaletlerinde hiçbir pislik açığa çıkmadığı için, gerektiğinde tuvalette kılınsa bile namaz mekruh olmaz.
Tuvalete gittiğimiz çorapla namaz kılınır mı?
Dolayısıyla evde ve ev benzeri yerlerde tuvaleti kullanırken çorapları çıkarmak elbette uygun olacaktır. Şöyle de denebilir; farkında olmadığımız pisliklerle kirlenmiş olsak bile bu bir af teşkil eder ve namazımızın geçerli olmasına engel olmaz. Ancak hepimiz biliyoruz ki böyle bir namaz günah değildir.
Tuvalete girilen kıyafetle namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
İdrara sıkışmak abdesti bozar mı?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Tuvaletin varken namaz kabul olur mu?
Bu nedenle, namaz sırasında dikkati dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Örneğin, vakit dar değilse, aç bir kimsenin sofra hazırken namaz kılması bu nedenle uygun görülmez. Bu halde namaz kılmak mekruhtur, çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, namazda saygıyı engelleyen ve dikkati dağıtan bir etkiye sahiptir.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
İdrar bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Tuvalete gittikten sonra namaz kılınır mı?
Tuvalette idrar yaptıktan sonra idrar kaçırmayan ve beklemeden hemen abdest alan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
Pijama ile namaz kılınır mı?
Evde namaz kılan erkekler, pijamalarıyla mahrem yerlerini örterek namaz kılabilir. Ancak camiye namaza giden erkekler pijama giymemelidir. Dar pantolonla namaz kılmak da namaza engeldir.
Gaz tutmak abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
1 Damla idrar abdesti Bozar mı?
Şafiîlere göre, idrar ve dışkı dışında başka yerlerden çıkan kan ve benzeri sıvı maddeler abdesti bozmaz.
Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. Birincisi: Mezi, şehvetli arzu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necistir ve abdesti bozar. Ancak, eğer kirlilik hafifse, o zaman avret yerlerini yıkamak ve elbiseye su serpmek yeterlidir.
Namazda baloncuk gaz abdesti bozar mı?
Ancak bütün müçtehitlere göre abdesti bozan bir durumla, mesela idrar veya gaz çıkarmakla karşılaşılır ve kalabalıktan dolayı abdesthaneye gitmeye fırsat bulunamazsa, oturup namazın bitmesini beklenir veya başka ibadetlerle meşgul olma dikkati dağılmasın diye hiçbir şey olmamış gibi davranılır.
Vajinadan gaz çıkması abdesti bozar mı?
Hanefi ve Maliki mezheplerine göre bu durum abdesti bozmaz.
Sessiz ve kokusuz yellenmek abdesti bozar mı?
Namaz esnasında abdestinizin kesileceğinden eminseniz, mesela bir ses duyarsanız veya bir koku duyarsanız, abdest alıp tekrar namaz kılmalısınız. “Biriniz namaz esnasında sessiz kalırsa (sessiz gaz çıkarırsa), (namazı) bıraksın, tekrar abdest alıp namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis no: 205.)
Hangi odada namaz kılınmaz?
İbn Ömer r.a.’dan rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şu yedi yerde namaz kılmayı yasaklamıştır: “Çöplükte, hayvan kesilen yerde, mezarlıkta, yol ortasında, hamamda, deve ağılında ve Kâbe’nin damında.” (Tirmizi 346, İbn Mace 746) Ancak bu hadis zayıftır.
İç çamaşıra idrar bulaşması için namaz kılınır mı?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Lavaboya gittikten sonra namaz kılınır mı?
Tuvalette idrar yaptıktan sonra idrar kaçırmayan ve beklemeden hemen abdest alan kişilerde herhangi bir sakınca yoktur.
Kurumuş idrar namaza mani midir?
Namazın geçerli olması için bedenin, elbisenin ve namaz kılınan yerin temiz olması gerekir. Bu nedenle elbiseye veya vücuda yapışan kurumuş necasetlerin temizlenmesi gerekir çünkü bunlar namaza engeldir. Ancak necasetin elbisede iz bırakmaması ve sadece ona değmesi namaza engel değildir.